news

İnternet Her Yerde, Xentino HSP500, Bir Prof. Zihni Sinir Projesi

Son zamanlarda internet erişiminin denetlenmesi ve kontrol altında tutulması ile ilgili birçok farklı çözüm ile karşılaştığınızı biliyoruz. Fakat hiçbiri bu anlatacağımız ürün kadar ilginç olmayabilir.

Xentino Technologies Corp. Taiwan merkezli bir teknoloji şirketi. IT sektöründe eski olanlar bilir, ikibinli yılların başında Türk Telekom tarafından başlatılan ADSL erişim hizmetleri için piyasada onlarca farklı marka ürün mevcut olmasına karşın sadece bir kaçı kalıcı iz bırakmıştır ki, bunlardan biri de Xentino markasıdır. Yani, evet siz bu markayı daha önce duydunuz, yanılmıyorsunuz! İşte bahsi geçen bu marka bugün artık farklı ürünlerle adından söz ettiriyor.

Xentino tarafından Taiwan ‘da design edilip üretilen HSP500, oldukça ilginç ve bir o kadar da maharetli bir ürün. Biraz detaylandırmak gerekir ise bu ürün ile küçük ve orta ölçekli işletmeler, internet erişim hizmetini misafirlerine sorunsuzca kullandırabiliyorlar. Restoran, pastane, mağaza ve dükkanlarda kullanılabileceği gibi, otobüs, taksi, tren, feribot gibi hareketli durumlarda bile kullanılabilir. Bilindiği üzere internet üzerinden işlenen suçlar ile ilgili kanun ve yapılan düzenlemeler, size sizin internet hizmetinizi kullananları kanıtlama yükümlülüğü getirmektedir. Kısa söylemle, ya internetinizi kimseye kullandırmayacaksınız, ya da kullandırmış olduğunuz kişilerin yaptıklarını kayıt altına alarak geriye doğru kanıtlayabileceksiniz. Tabi bu noktada kanıt oluşturacak bilgilerin güvenliği ve bütünlüğü de ayrıca önemli. Bunun için çözüm TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) tarafından sağlanmakta olan LOG İmzalayıcı yazılımı veya profesyonel yazılım geliştiricileri tarafından piyasada satılmakta olan LOG yazılımlarıdır. İnternet kullanımına geri dönersek, ortak kullanılan her tür internet erişimine ait aktivasyon loglarının tutulması gereklidir.

Bu ihtiyaçlar doğrultusunda öyle bir cihaz düşünün ki,

her tür internet erişimine bağlanabilsin (pppoE, DHCP, statik, 3G/4G v.s.) personel ve aile üyeleri dışındaki üçüncü şahıslar için (örneğin şirkete gelen misafir) farklı doğrulama yöntemleri kullansın; Bilet Doğrulaması (Cihaz üzerindeki yazıcıdan bastırılarak) SMS Doğrulaması (Cep telefonunuza doğrulama ve erişim şifresi gönderilerek) TC Vatandaşlık No Sorgulaması (Ad Soyad ve Vatandaşlık No bilgileri ile NVİ den sorgulama) üzerinde kablosuz erişim noktası bulunsun, tüm faaliyetler ile ilgili aktivasyon kaydı tutsun,


Teknik açıdan bakıldığında yukarıda verilenlerin her birini ayrı ayrı yapabilen, özellikle de büyük ölçekli ürünler mevcut. Fakat tüm bu özellikleri barındıran küçük ölçekli bir ürün baktığınızda HSP500 dışında bu işi yapabilen bir ürün mevcut değil. Evet, benzerleri var ama birkaç ürünü bir araya getirmeden HSP500 ‘ün yaptıklarını yapabilen bağımsız bir çözüm yok. İşte bu nedenle fikir ilk olarak ortaya atıldığında bir Zihni Sinir Procesi idi. Şimdi ise ürün Türkiye ile birlikte dokuz farklı ülkede satışa sunularak gerçek olmuştur.

Daha fazla detay için Xentino Corp. web sitesini www.xentino.com ziyaret etmenizi öneririz.

*ZİHNİ SİNİR : Karikatürist İrfan Sayar tarafından 1977 yılında oluşturulan Prof. SİHNİ SİNİR bir karikatür kahramanıdır. Yazının başlığı bu karikatür kahramanına ithafen bilerek kendi dilinden PROCE olarak yazılmıştır. Yeni kuşaklar bu karikatür tiplemesini tanımadığından açıklama gereği görülmüştür.